Wyoming Eyaleti Hakkında İlginç Şeyler


Wyoming Hakkında İlginç Bilgiler

Wyoming Eyaleti Hakkında İlginç Bilgiler

Amerika Birleşik Devletleri'nin Wyoming diye bir eyaleti var ve burası gerçekten de çok ilgi çekici bir yer. Merak edenler için tarihi, doğası, kültürü, ekonomisi gibi konularda çok ilginç bilgileri bu yazımızda sizlerle paylaştık. Bir gün buralara yolunuz düşerse burada verdiğimiz ilginç gerçekleri ve bilinmeyen şeyleri mutlaka hatırlayın.

DEVASA BİR ALANI KAPLIYOR
Wyoming ABD'nin yüzölçümü bakımından 10. büyük eyaletidir (253,600 km2). İsmi daha çok duyulan Ohio, Hawaii ve hatta Florida'dan bile daha geniş bir alana sahiptir.


KADINLARA OY HAKKI TANIYAN İLK EYALET
Wyoming Amerika Birleşik Devletleri tarihinde kadınlara oy verme hakkı tanıyan ilk eyalettir. 1869 yılında eyalet meclisinin aldığı bir kararla 21 yaş ve üzerindeki kadınların da erkekler ile birlikte oy verme hakları yasal olarak tanındı.

ABD'NİN İLK KADIN VALİSİ
Amerika'da bir kadının vali seçildiği ilk eyalet Wyoming'dir. 192501927 yılları arasında valilik yapan Nellie Tayloe Ross ülkenin ilk kadın valisi olarak tarihe geçti.

ABD'NİN İLK KADIN VALİSİ

AMERİKA'DA EN AZ NÜFUS BURADA
ABD'nin en geniş eyaletinden biri olmasına rağmen aynı zamanda en az nüfusu barındırmaktadır. Wyoming Türkiye'nin yaklaşık 3'te 1'i kadar toprağa sahip fakat topu topu 600 bin insan yaşıyor bu koca eyalette.


DÜNYANIN EN BÜYÜK KÖMÜR MADENİ
Wyoming olağanüstü güzellikteki doğasının yanı sıra cok zengin yeraltı kaynaklarına da sahiptir. Dünyanın en büyük kömür madeni North Antelope Rochelle Wyoming eyaletindedir. Ayrıca yine Dünyanın En büyük 6. kömür madeni olan Black Thunder maden ocağı da Wyoming'de bulunmaktadır.

İSMİNİ KIZILDERİLİLER VERDİ
Lenape Yerlileri yaşadıkları bu bölgeye "Büyük Düzlüklerde" anlamına gelen "Mechewami-ing" diyorlardi. Wyoming adı bu kelimeden gelmektedir. Lenapeler Wyoming'in yerli halklarındandır.

BİZONLARIN ÜLKESİ
Eyalet simgesi Bizondur. Wyoming Kuzey Amerika'nın en büyük vahşi bizon sürülerine ev sahipliği yapmaktadır.
 
Amerikan Bizonu

MUHAFAZAKAR EYALET
Wyoming iki kutba ayrılmış olan Amerikan siyasetinin Muhafazakar tarafındadır. Yani burada Cumhuriyetçiler ( Republicans ) daha güçlüdür. Demokrat parti ise oldukça zayıftır. Oran genellikle %75 Cumhuriyetçi Parti, %25 Demokratlar şeklindedir.

FOSİL CENNETİ
Wyoming dünyada en çok fosil ( çoğunlukla dinazor ) bulunan ve çıkarılan yerdir. Özellikle 1800'lerin sonunda fosillere duyulan ilginin artmasıyla dünyanın dort bir yanından binlerce fosil avcıları ve bilim insanları buraya akın etmeye başladılar. Wyoming'de fosil aramaları günümüzde de kontrollu bir şekilde devam etmektedir.


YELLOWSTONE DEMEK WYOMING DEMEKTİR
Amerika'nın ilk ve en büyük milli parkı olan Yellowstone Milli Parkı'nın çok geniş bir bölümü Wyoming sınırları içindedir. Yellowstone'u görmeden ABD'yi gezdim demeyin.

Amerika'nın ilk ve en büyük milli parkı Yellowstone

BİSON BURGER YEMEYİ UNUTMAYIN
Wyoming demek Bison Burger demektir. Restaurantlarda, kafelerde en popüler yiyecek budur. Oldukça sağlıklı olan Bizon eti diğer etlere göre hem daha çok protein içerir hem de az yagli ve az kalorilidir.

AMERİKA'NIN EN SAĞLIKLISI VE EN MUTLUSU
Wyoming, Hawaii'den sonra ABD'nin en mutlu ve en sağlıklı ikinci eyaletidir. Muhteşem iklimi, dost canlısı insanları ve büyüleyici doğası burada yaşayanları hem saglıklı yapıyor hem de mutluluk veriyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amerika'da En Çok Zenci Nerede Yaşıyor

AMERİKA'DA ÖĞRETMEN MAAŞLARI

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amerika'da En Çok Zenci Nerede Yaşıyor

Amerika'nın En Tehlikeli Şehirleri - Amerika'daki En Tehlikeli Yerler

Kanada Nerede - Kanada Neresi

Amerika İş İlanları - ABD İş İmkanları

AMERİKA'DA ÖĞRETMEN MAAŞLARI

Alaska Nerede - Alaska Amerika'nın Neresinde

Amerika'nın En Büyük Şehirleri - ABD'de En Çok Nüfus Hangi Şehirde?

Amerika'da Kamyon Şöförlüğü İş İlanları

ABD'de İdam Cezasının Olduğu Eyaletler